Aanbod

Ontmanteling

Ontmanteling, zowel tijdens operaties of na de shutdown, is reeds jaren een kernactiviteit van Tecnubel.

Bij de ontmanteling van kerninstallaties worden o.a. verouderde onderdelen en machines verwijderd. Vaak zijn die radioactief besmet of geactiveerd en/of te groot om in een keer verwijderd te worden. De ontmanteling moet vanzelfsprekend 100% veilig gebeuren om het stralingsrisico en risico op verspreiding van radioactieve besmetting voor mens en milieu uit te sluiten.

Ook in actieve nucleaire sites worden in onbruik geraakte onderdelen of productielijnen ontmanteld. Dat is nodig om ze naar een lagere categorie te declasseren, te verwijderen en te vervangen. Bij ontmanteling hoort ook vaak een decontaminatiefase.

Tecnubel heeft ruime expertise op het vlak van demontage-, versnijdings- en afbraaktechnieken. Zo bieden we onze klanten een geïntegreerde ontmantelingsoplossing: van kleine, relatief eenvoudige componenten over volledige productielijnen en circuits tot integrale gebouwen op een nucleaire site.

Na de overname van de activiteiten van een gespecialiseerd Duits bedrijf heeft Tecnubel sinds 2015 ook kennis van remotehandlingtechnieken in huis. Onze interne experts kunnen ook moeilijk bereikbare of erg radioactieve plaatsen bereiken met op afstand gestuurde robots en master-slave-installaties.